Ivana Knežević

Ivana Knežević

Biografija

Ivana Knežević je rođena 23. septembra 1983. godine u Čačku. Završila je Srednju umetničku školu u Nišu, smer-grafički dizajn. Diplomirala je dizajn enterijera na Fakultetu humanističkih nauka u Nišu. U toku studija je ostvarila dobru saradnju sa profesorima i kolegama na smeru tekstilnog dizajna, pa je uporedo izučavala i tehnike dizajna tekstila i oslikavanja tkanina. Trenutno živi i stvara u rodnom gradu Čačku, gde se bavi i pedagoškim radom na polju likovne pedagogije. Često sarađuje sa gradskim institucijama kulture i organizuje dečije likovne radionice.

Jako široko i eklektično pristupa dizajnu i slikarstvu. U njenom radu to postaju dve nerazdvojive oblasti interesovanja i kombinovanja. Oslikava već gotove upotrebne predmete od stakla, tekstila i metala. Sfere njenog interesovanja su jako široke, od klasičnog slikarstva do modernog izraza. Bavi se raznim tehnikama zidnog slikarstva i mozaikom. Medijumi u kojim se izražava su različiti. Radi na platnu, medijapanu, staklu, koristi i materijale kao sto su klirit, žica, metal, stiropor, drvo, kamen. Dimenzije njenih radova su različite, od minijatura do velikih formata. Jedan je od osnivača Udruženja negovatelja naučnog kreativnog i stvaralačkog mišljenja „Klikeraši”. Osnivač je udruženja Kreativna jazbina i član udruženja ULUPUDS.

Trenutni koncepti autorskog rada

U svom radu trenutno je u potrazi za koloritom i materijalom najboljim za prikaz promena i metamorfoza prirodnog u veštačko i obrnuto. Eksperimentiše sa materijalom i menjanjem dvodimenzionalnog u trodimenzionalno. Upotrebljava prirodne i veštačke materijale: drvo, žice, klirit. Ima koncept da produži ciklus i poveća broj slika iste priče. Pejzaž joj je večita inspiracija viđena kroz polomljeno staklo, uz geometrizaciju čime pronalazi stilizovani rukopis prirodnog toka i pokreta. U slike većih dimenzija uključuje svetlost i poziciju posmatrača u odnosu na delo kao put ka novom doživljaju istog. Igra svetlosti, senki i reljefa, matiranih i sjajnih površina odvija se na njenim radovima.

Do 2020. je izlagala na preko četrdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Samostalne izložbe:

 • Maj 2019. Stalna postavka dela opusa u prostorijama START UP centra Čačak
 • Mart 2019. IKafe Moment, Ul. Dr. Dragiše Mišovića 41, 32000 Čačak
 • Jun-jul 2018. Centar za kulturu Grocka, Majevička 9, 11306 Grocka
 • April-maj 2018. (Izložba na dve lokacije) Gastro bar 20/44, Skadarska 40b i Beti Ford, Zetska 2, Beograd
 • Mart 2018. Memorijalna Galerija „Dušan Starčević“, Smederevska Palanka
 • Mart-april 2018. Galerija Meander, Apatin
 • Januar-februar 2018. Likovni salon Doma kulture, Čačak
 • Decembar 2017. Noćna galerija Petak, Beograd
 • Oktobar 2017. Likovna Galerija ULUV-a „Naša Galerija“, Vrbas
 • Februar 2010. Izložba slika - kombinovana tehnika, Hol bioskopa „Prag“ Čačak - Srbija
 • April 2009. Izložba slika i pastela, Galerija „Brod“ Niš - Srbija
 • Oktobar 2007. Izložba slika u OŠ „Ivo Andrić“ Pranjani - Srbija